Special: Hydrotherapie met een beweegbare zwembadbodem

De werking van hydrotherapie wordt breed onderschreven in de medische wereld. Ook voor de zwembadbodemspecialist Variopool is deze manier van aquatherapie en revalideren in het water niet onbekend. Om maximaal resultaat te boeken is het installeren van beweegbare zwembadbodems en keerwanden in therapiezwembaden onmisbaar. De diverse doelgroepen voor hydrotherapie kunnen optimaal gebruik maken van de faciliteiten van het therapiezwembad, waarbij ook de temperatuur van het zwemwater efficiënt gestuurd kan worden.

Hydrotherapie zelf wordt toegepast bij patiënten die geen grote belasting kunnen hebben op het lichaam. Eenmaal in het water wordt het dan voor de patiënt een stuk eenvoudiger om te kunnen bewegen en de therapie te ondergaan. Ook heeft het grote voordelen voor de therapeut. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie in het water

Vooraf gesteld is dat Variopool geen therapeut is en hier ook geen mensen voor in dienst heeft. Wij werken wel samen met bekende therapeuten met veel ervaring op het gebied van hydrotherapie, en hebben wij daar workshops mee georganiseerd. Dit om gebruikers van onze beweegbare bodems ook kennis te laten maken met de diverse technieken zoals de Bad Ragaz ring-methode, Halliwick methode, Watsu methode, Gait training en de conventionele water therapie. Het verhaal van de therapeut sluit goed aan op onze manier van denken in een zwembadomgeving. In dit korte artikel zullen we uit de doeken doen wat het grote voordeel is van een therapie bad die voorzien is van een beweegbare bodem.

Bewegen in water wordt steeds meer gebruikt als middel om het uithoudingsvermogen te trainen. In water kunnen grote groepen spieren worden gebruikt. Het optreden van lokale belasting wordt daardoor verminderd en het zuurstoftransportsysteem wordt niet overbelast. Er worden veel spieren gebruikt, maar niet overbelast. Door de stand van de bodem kan er meer of minder druk worden uitgeoefend. Afhankelijk van de gekozen methode of de wens van de therapeut.

hydrotherapie

Allereerst het gebruiksgemak. Voor het bedienen van een bodem hoeft er geen technische kennis van het personeel aanwezig te zijn. De bodem wordt bedient door een touch-paneel aan de zwembadwand op het perron en ingesteld op de juiste diepte. De diverse doelgroepen voor hydrotherapie kunnen optimaal gebruik maken van de faciliteiten van het therapiezwembad, waarbij ook de temperatuur van het zwemwater efficiënt gestuurd kan worden, De temperatuur is afhankelijk van de bewegingsintensiteit en kan variëren van 28 tot 34 graden. Doel van de hydrotherapie is dus het verhogen van de belastbaarheid ven diverse weefsels, met effecten op het dagelijks functioneren, deelname aan de maatschappij, tevredenheid en welzijn. Hydrotherapie is vooral geschikt voor iedereen die moeite heeft met ´bewegen op het droge´ door lichamelijke beperkingen of (pijn)klachten van acute of chronische aard.

De beweegbare zwembadbodem kan op verschillende dieptes worden ingesteld, die passen bij het revalidatieproces van de patiënt of sporter. Door in te springen op de specifieke behoeften van de desbetreffende persoon, kan het herstelproces in een versnelling terecht komen.

hydrotherapie

De ideale diepte instellen

Elke therapie heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde diepte in het therapiebad. Zo is een waterdiepte waarbij men ongeveer tot de schouders in het water moet kunnen zakken ongeveer 140 – 160 cm, voor hydrotherapie in het algemeen 100 – 130 cm, aqua jogging 180 cm en voor zwemoefeningen tussen de 50 – 180 cm. Dit instellen is eenvoudig te doen en neemt nauwelijks tijd in beslag.

Tevens is het mogelijk om in een therapie bad een niveauverschil in te stellen. De bodem kan dan bijvoorbeeld hellen onder een bepaalde hoek, of kunnen er door middel van treden verschillende dieptes worden gemaakt.

Een beweegbare bodem is niet alleen handig voor de patiënt, maar is het ook voor de therapeut een groot voordeel. Zo kan de bodem bijvoorbeeld op dezelfde hoogte gezet worden als de badrand zodat de patiënt eenvoudig kan opstappen waarna de therapeut de bodem laat zakken. Voor de therapeut heeft deze bodem een groot voordeel omdat hij zo eenvoudiger met de patiënt kan oefenen in het water. Dit is voor de therapeut dus minder belastend. Als een patiënt in een rolstoel zit, of slecht ter been is en een trap geen optie is, kan de bodem op perronhoogte ingesteld worden. Dat houd in dat de bodem net zo hoog staat als de badrand van he6t zwembad. Nu kunnen deze patiënten zelfstandig en eenvoudig de bodem op lopen of rijden en kan de bodem naar de gewenste diepte zakken. Naast Hydro therapeuten is water therapie ook uitermate geschikt voor Orthopedie, Reumatologie, sport rehabilitatie, Neurologie, kindergeneeskunde en hart- en longrevalidatie.

Uitbreidingen voor de beweegbare zwembadbodem

De beweegbare bodem kan verder worden voorzien van een onder andere een meebewegende toegangstrap, een mindervalide platform of een hellingbaan zodat de revalidatiepatiënt zelfstandig in het zwembad kan komen. Met deze oplossingen hebben wij een jarenlange ervaring en kunnen wie hiervan talloze voorbeelden laten zien en toelichten. Elke oplossing is maatwerk.

Ook het plaatsen van onderwaterloopbanden behoort tot de mogelijkheden. Het voordeel van de loopbanden is dat de patiënt niet aan het einde van de muur hoeft om te keren, dit biedt een efficiëntere training. De onderwaterloopband wordt dan meegenomen in het ontwerp van de bodem.

De werking van hydrotherapie (tegenwoordig in het Engels: aquatic physical therapy) wordt breed onderschreven in de medische wereld. Variatie in diepte is een sleutelfactor bij het opbouwen van trainingsbelasting: daarom is het installeren van beweegbare zwembadbodems in het therapie zwembad onmisbaar, en kan worden gecombineerd met onderwaterloopband, waarvan de waarde is bewezen in talloos onderzoek.